30 Kasım 2015 Pazartesi

Ispanaklı Tepsi Poğaçası

Tepsi poğaçası da olur muymuş diyenleri duyar gibiyim:) Vaktiniz yoksa, biraz da üşengeçlik yapmak istemişseniz olur merak etmeyin. Hemde çok güzel olur bir deneyin derim...


Malzemeler:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağından biraz fazla sıvıyağ
  • 2 yumurta ( birinin sarısı üzerine sürülecek)
  • Yarım paket kuru maya
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı ılık su
  • Alabildiği kadar un
İç harcı için:

  • 1 orta boy kuru soğan
  • 750 gram ıspanak
  • Tuz
  • Kırmızı pulbiber (isteğe bağlı) 


Yapılışı:
Hamuru yoğuracağımız kabın içerisine bir çay bardağı ılık suyu, tozşekeri, tuzu, ve mayayı koyup biraz karıştıralım. Ardından sıvıyağı, yoğurdu ve yumurtayı ekleyip iyice harmanlayalım. Sonra azar azar unu ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Hamur ne cıvık olacak ne de çok katı. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar un ekleyerek yoğuralım. İstenilen kıvam elde edilince, hamurun üzerine bir bez örterek mayalanmaya bırakalım. Yaklaşık yarım saat sıcak bir ortamda beklerse yeterince mayalanmış oluyor zaten. Şimdi iç malzememizi hazırlayabiliriz. Ispanakları çok güzel bir şekilde yıkayalım hatta daha sonra bir miktar sirkeli suda bekletelim. Sonra minik minik doğrayalım. Bir miktar su koyduğumuz tenceremize alarak 5 dakika kadar haşlayalım. Daha sonra suyunu süzelim ve elimizde iyice sıkalım. Suyundan tamamen arınmış olmalı ki hamurun içinde su salmasın. Bir tavada küp küp doğradığımız soğanları kavuralım, ıspanakları, tuzu ve baharatını da ilave ettikten sonra bir kaç kez karıştırarak (3-4 dakika yeterli) pişirelim. Ocağı kapatıp iç harcı soğumaya bırakalım. Dönelim hamurumuza; hamurumuzu ikiye bölelim. İlk parçayı orta boy tepsimiz büyüklüğünde açalım, yağladığımız tepsinizin içine alalım. Soğuttuğumuz iç harcı üzerine bir güzel döşeyelim. Daha sonra ikinci parçayı tepsimiz büyüklüğünde açalım ve harcın üzerine kapatalım. Kenarlarından kıvırarak içe doğru şekil verelim. Üzerine yumurta sarısı ve çörekotunu da serptikten sonra önceden ısıttığımız 180 derecelik fırınımızda üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.

Köz Patlıcanlı Et Kavurma


Malzemeler:

  • 4 adet kemer patlıcan
  • 1 kase yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 400 gram dana kuşbaşı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı et suyu veya normal su
  • Tuz, karabiber, toz kırmızı biber, kekik (isteğe bağlı)
Yapılışı:

İlk önce patlıcanları yıkıyoruz birkaç yerinden delerek köz tavamıza alıyoruz. İyice yumuşayıncaya kadar orta ateşte çevirerek közlüyoruz. Közlendiğinden emin olduktan sonra ocağı kapatıp soğuyuncaya kadar bir kenarda bekletiyoruz. Soğuduktan sonra kabuklarını soyup ince ince doğruyoruz. Bir kasede yoğurt, dövülmüş sarımsak, tuz ve patlıcanları iyice karıştırıp servis kabımıza koyuyoruz. Etimizi düdüklü tencereye alıyoruz ve 3 bardak su ilave ederek 30 dakika boyunca haşlıyoruz. (Benim düdüklü tencerem 30 dakikada pişiriyor. Siz kendi tencerenize göre ayarlasanız daha iyi olur pişme süresini) Etlerimiz iyice yumuşadıktan sonra önceden ısıttığımız tavamıza alalım sıvıyağı da ekledikten sonra birkaç kez karıştıralım. Hemen ardından salçayı, tuzu, baharatları ve et suyunu (veya normal suyu) ekleyerek, etler suyu çekene dek orta ateşte bir miktar daha pişirelim. Daha sonra ocağı kapatıp, etlerimizi patlıcanları koyduğumuz servis kabımızın üzerine yayalım. Afiyet olsun.

Kakaolu ve Damla Çikolatalı Kek


Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 1 su bardağı damla çikolata
  • 2,5 su bardağından biraz fazla un 


Yapılışı:

Çırpma kabımızı alalım, yumurtaları kıralım ve şekerimizi ekleyip beş dakika kadar mikser yardımı ile çırpalım. Sütü, ardından sıvıyağı azar azar ekleyerek bir yandan düşük ayarda çırpmaya devam edelim. Kakaoyu ve damla çikolatayı da ekleyelim birkaç kez çatal veya çırpma teliyle karıştıralım. Artık mikserle işimiz kalmadı. Karbartma tozu, vanilya ve unu da ilave ederek iyice karıştıralım.( Bu üç malzemeyi eleyerek koyarsanız daha iyi olur). Kek kalıbımızı hafifçe yağlayarak karışımı içine boşaltalım. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırınımızda 25 dakikadan sonra ara ara kontrol ederek pişmesini bekleyelim. Piştiğini anlamanın en klasik yöntemi kürdan batırmaktır. Kürdan, keke batırdıktan sonra temiz olarak geri çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir.

Kıymalı Brüksel Lahanası

Brüksel lahanası A, C, E, B6 ve K vitamini açısından zengin bir sebzedir. Çeşitli antioksidanlar içerdiğinden prostat, rahim ve kolon kanserine karşı koruma sağlar. Glisemik endeksi düşük olduğundan diyet yapanlar için de uygundur.




Malzemeler:
  • 1 paket brüksel lahanası
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 250 gram dana kıyma
  • 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 su bardağı su
  • Tuz, karabiber
Yapılışı:

Önce brüksel lahanalarımızı sirkeli suda en az 15 dakika kadar bekletelim, ardından duru su ile yıkayalım. Su dolu bir tencereye koyup yumuşayıncaya kadar haşlayalım. haşlandıktan sonra suyunu süzelim, bir kenarda bekletelim. Şimdi kıymamızı yemeği pişireceğimiz tencereye alalım suyunu salıp çekinceye kadar orta ateşte kavuralım. Peşinden sıvıyağı ve küp küp doğradığımız soğanları ekleyelim. Soğanların rengi dönene kadar kavurmaya devam edelim. Sıra salçamızı eklemeye geldi. Onu da katıp 2 dakika daha kavuralım, sonrasında lahanalarımızı ekleyelim. Tuz ve karabiber ve suyunu da ilave ettikten sonra tencerenin kapağını yarım şekilde kapatarak orta ateşte biraz suyunu çekip kıvam alana kadar pişirelim.



25 Kasım 2015 Çarşamba

Portakal Suyunda Zeytinyağlı Pırasa

Pırasa düşük kalorili ve çok faydalı bir kış sebzesidir. Kalp ve damarlara, gözlere, kemiklere ve bağırsaklara çeşitli yararlar sağladığı söylenmektedir. Ben pırasaya portakalı çok yakıştırıyorum bir de siz deneyin istedim. Portakal suyu koyduğum için ekstra şeker ilave etmiyorum.


Malzemeler:
1 kg pırasa
1 orta boy kuru soğan
1 havuç
1 portakalın suyu
Yarım limonun suyu
2 yemek kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su

Yapılışı:
Soğanları küp küp doğrayarak zeytinyağında yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz. Pırasaları ve havuçları doğrayıp bir güzel yıkıyoruz. Ben mutlaka her sebzeyi yıkadıktan sonra en az 15 dakika kadar sirkeli suda bekletirim önerim siz de öyle yapın. Çünkü ne kadar yıkasakda üzerlerindeki kimyasallardan arındıklarına emin olamayız. Yıkadığımız pırasa ve havuçları kavrulmuş soğanların üzerine ilave ediyoruz. Tuzu, pirinci ve bir portakalın suyunu da ekliyoruz. Son olarak bir bardak suyu da koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.

24 Kasım 2015 Salı

Patatesli-Kaşarlı Tava Böreği

Çok pratik bir tava böreği paylaşacağım sizlerle. Aniden gelen misafiriniz çok ise aklınızın bir köşesinde muhakkak olsun bu tarif. Yanında güzel bir çayla çok iyi gidiyor. Aynı iç malzemesini kullanarak sigara böreği şeklinde de yapabilirsiniz ama o biraz el oyalar derseniz bu şekilde yapabilirsiniz.



Malzemeler:
  • 2 adet hazır yufka
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
İç harcı İçin:
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar
  • 1 orta boy kuru soğan
  • Çeyrek demet maydanoz
  • Tuz, karabiber
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı:

Öncelikle iç harcımızı hazırlamakla başlayalım. Patatesleri su dolu tenceremize koyalım haşlansın. Haşlandıktan sonra bir kaba rendeleyelim. Bir tavada küp küp doğradığımız soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım ve rendelediğimiz patatesleri de üzerine ekleyerek 2 dakika daha kavuralım. Tuzunu ve karabiberini de ekleyelim bu aşamada. Daha sonra ocağın altını kapatalım, ince ince doğradığımız maydanozları ilave ederek karıştıralım ve artık harcımızı soğumaya bırakalım. Tavamızı yağlayalım. İlk yufkamızı tavamızın üzerine alalım (kenarları tavanın dışına sarkacak şekilde) İkinci yufkamızı ortadan ikiye bölelim, ilk yarısını tavanın içine serelim ve ardından iç harcımızı döşeyelim. Daha sonra ikinci yarısını koyarak harcın üzerini kapatalım. Tavanın kenarlarından sarkan yufkalarıda onun üzerine kapattıktan sonra böreğimiz hazır. Üzerine bir miktar sıvı yağ gezdirdikten sonra orta ateşte ters-düz ederek pişirelim.

22 Kasım 2015 Pazar

Keçi Sütünden Yoğurt Yapımı

Keçi sütü kemikleri güçlendiriyor, meme ve kolon kanseri riskini azaltmaya, kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Süt ürünlerinin kalsiyum kaynağı olduğunu hepimiz biliriz ancak sizinle öğrendiğim bir bilgiyi paylaşmak isterim. D vitamini olmadan vücudumuz sütteki kalsiyumu kullanamıyormuş:( Yani günün uygun saatlerinde bol bol güneş ışığı almamız, yağlı balıklar tüketmemiz ve D vitamininden zengin besinler tüketmeye özen göstermemiz gerekiyor.



Malzemeler:
1 litre keçi sütü
3 yemek kaşığı dolusu yoğurt (mayalamak için)

Yapılışı:
Sütümüzü tencereye alıyor ve orta ateşte bir taşım kaynatıyoruz. Cam şişelerde satılan pastörize olanlardan aldığımız için çok fazla kaynatmaya gerek yok. Sonra tencerenin altını kapatıyoruz biraz ılımasını bekliyoruz. Tencerenin kapağını kapatmayın ki süt sulanmasın. Uygun mayalama kıvamını anlamak için küçük serçe parmağımızı kullanacağız. Parmağınızı batırdığınızda yediye kadar saymaya dayanamayak sıcaklıkta ise uygun demektir. Bir kaseye 3 yemek kaşığı dolusu yoğurdu ve tenceremizdeki sütten aldığımız 1 yemek kaşığı sütü koyup hafifçe çırpıyoruz. Daha sonra kasede çırptığımız yoğurdu, tencerenin kenarından sütümüze döküp iki-üç kez yavaşça karıştırıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp, bir battaniyenin içine iyice sarıyoruz. Beş saat boyunca sıcak ortamda muhafaza ettikten sonra tenceremizi buzdolabına kaldırabiliriz. Soğuduktan sonra yoğurdumuz hazır. En güzeli akşamdan mayalayıp, gece buzdolabına kaldırıp,ertesi gün de yemek :)

Fırında Balkabağı Tatlısı

Balkabağının; kemik gelişmesi, kansızlık, saç dökülmesi, hücre yenilenmesi, saçların ve bağışıklığın güçlenmesi, göz sağlığı için pek çok yararı bulunmaktadır. Lif içeriği yüksek olduğu için uzun süre tok tutar ve kabızlığı önler.





Malzemeler:
  • 1 buçuk kg balkabağı
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 kabuk tarçın


Yapılışı:

Kabuklarını soyup istediğimiz şekilde doğradığımız balkabaklarımızı öncelikle bir güzel yıkıyoruz. Sonra pişireceğimiz tencerenin içine koyup, üzerine şekerini ilave ediyoruz ve buzdolabına kaldırıyoruz. Bir gece buzdolabında bu şekilde bekleyecek ki suyunu salsın. Ertesi gün doğrudan alıp kısık ateşteki ocağımıza koyuyoruz. İçine bir tane kabuk tarçın atıyoruz ve 15 dakika pişiriyoruz. Sonra ocağı kapatıp, tencerenin içindeki balkabaklarımızı kendi suyu ile birlikte fırın kabımıza boşaltıyoruz. 200 derece, sadece üst ayarlı fırınımızda üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Yıldız Şehriyeli Tavuksuyu Çorbası

Bu çorba gerçekten muhteşem oluyor. Hem hafif, hem lezzetli, hem pratik, hem de çocuklar bayılıyor. Daha ne olsun :)



Malzemeler:

1 litre tavuk suyu
1 litre su
3/4 çay bardağı yıldız şehriye
1 tatlı kaşığı tuz
Terbiyesi için:
1 tepeleme yemek kaşığı un
Yarım limon suyu
Yarım çay bardağı su

Üzeri için:
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı nane

Yapılışı:

Tencereye tavuk suyunu ve normal suyu koyup kaynatalım. Kaynadıktan sonra içine tuzu ve yıldız şehriyeleri ilave edelim. Şehriyeler yumuşayıncaya kadar orta ateşte kaynatmaya devam edelim. Bir kaseye terbiyesi için gerekli olan malzemeleri koyup çırpalım. Unun topaklanmasını istemiyoruz. Şehriyeler yumuşadıktan sonra kaynayan tencereden bir kepçe su alıp azar azar kaseye ilave edip bir yandan da çırpmaya devam edelim. Daha sonra kasede hazırlamış olduğumuz bu terbiyeyi yavaşça tencerenin içine dökelim ve birkaç kez karıştıralım. 5 dakika boyunca kısık ateşte kaynattıktan sonra altını kapatalım. Ayrı bir tavada kızdırdığımız yağın içine naneyi ekleyelim sonra da tenceredeki çorbamızın üzerine dökelim. Afiyet olsun.

Peynirli Dolama Börek


Malzemeler:
3 adet yufka
200 gram lor peyniri
200 gram beyaz peynir
Çeyrek demet maydanoz
İstenilen miktarda tuz
Çörek otu, susam

Sosu için:
1 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağına yakın yoğurt



Yapılışı:

Öncelikle ilk yufkamızı serelim ve ortadan ikiye keselim. Bir fırça yardımıyla sosumuzdan yufkanın her yerine gelecek şekilde az miktarda sürelim. Sonra peynirli harcımızdan serpip, bir ucundan diğer ucuna doğru dolamaya başlayalım. Uzun bir rulo olacak. Onu da kendi etrafında içten dışa doğru gül şeklinde dolayalım ve yağlanmış tepsinin tam ortasına koyalım. Diğer yarım yufkayıda soslayıp, harç koyduktan sonra rulo şeklinde dolayalım ve tepsideki yufkamızın etrafına saralım. Tüm yufkalara aynı işlemi yapıyoruz bundan sonra. Yani gül şeklinde tam ortaya koyduğumuz yufkamızı tepsimiz dolana kadar genişletmeye devam ediyoruz. Arta kalan sosumuzu da böreğimizin üzerine bir fırça ile sürüp, çörek otu ve susamı serpelim. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırınımızda üzeri kızarıncaya kadar pişmeye bırakalım.

Aşure

İlk defa bu yıl aşure yaptım. Pişerken mutfağa yaydığı kokuyu bilenler bilir. Kış mevsiminin en haz veren kokularından biri de tarçın kokusudur benim için. Baklagil ve meyveleri tarçınla buluşturan bu mükemmel tatlıyı bakalım ben nasıl yapmışım?




Malzemeler:

2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 kabuk tarçın
10 tane kuru incir
10 tane kuru kayısı
2 çay bardağı kuru üzüm
1 su bardağı fındık
1 çay bardağı kuş üzümü
3 su bardağı toz şeker
5 litre su

Süslemek için:

Nar taneleri, tarçın, hindistan cevizi (isteğe bağlı), susam (isteğe bağlı)



Yapılışı:

Öncelikle bir gece önceden kuru fasulye, nohut ve buğdayı sıcak suya koyup sabaha kadar bekletiyoruz. Aceleniz varsa sabahtan ıslatıp öğlene kadar da bekletebilirsiniz. Kuru fasulye ve nohutu ayrı bir tencerede haşlıyoruz. Buğdayı da aşure yapacağımız tencereye alıp yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Ardından haşlanan fasulye ve nohutları, hemen peşinden kabuk tarçın ve fındıkları ekleyelim 5 dakika kadar daha kaynatalım. Sonra şekerini ilave edelim 10 dakikada öyle kaynasın. Daha önceden en az 15 dakika kadar sıcak suda bekletip küp küp doğradığımız kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm ve kuş üzümünü ekleyip 10 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatalım. Aşuremiz hazır.
Şekerini ve suyunu kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.